Kırklareli İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü

Plajlar

KIRKLARELİ

Plajlar

Kırklareli, yaklaşık 50 km' lik doğal bir kumsala sahiptir. Plajların en önemlileri Kıyıköy, İğneada ve Kastros'tur.

Kıyıköy (Midye)

  • Karadeniz Sahili (Kıyıköy)

Karadeniz’e egemen, kayalık bir zemin üzerinde bulunan Kıyıköy Beldesi, tabiat harikası iki doğal sit arasında bulunmaktadır. Kuzeyinde Pabuçdere, güneyinde Kazandere, salına salına akmakta ve Karadeniz’e dökülmektedir. Her ikisi de I. Derece doğal sit alanı olarak tescilli olan bu derelerde alabalık, sazan ve kefal balıkları avlanabilmekte, motorla ya da kayıkla gezinti yapılabilmektedir.

Pabuçdere ile deniz arasında dar, uzun ve temiz bir kumsal bulunmakta ve burada yaz aylarında kamp kurulabilmektedir. Kıyıköy’de günübirlik kullanıma yönelik güzel balık lokantaları ile kafeler dışında konaklama olanakları da mevcuttur. Ev pansiyonculuğu ileri seviyededir.

Deniz suyu sıcaklığı 20-26 ‘C arasında değişen Kıyıköy plajları, Kırklareli’ne 96 Km., Vize’ye 40 Km., İstanbul’a 200 Km. mesafede bulunmaktadır. Kıyıköy, bölgeye gelen turistlere denizden yeni çıkmış balık yeme imkanı, sahilinde ve Pabuçdere ile Kazandere’de kayıkla gezinti imkanı sağladığı gibi, bazı uygarlıkların ziyaret edilmesine de imkan tanımaktadır.

Tarihi eserleri, Bizans Dönemine ait Kıyıköy Kalesi (6.y.y. Jüstinyen Dönemi), Aya Nıkola manastırı (6.y.y.), Geç Osmanlı Dönemi yapısı olan Kıyıköy Camii ve Liman Hamamı ile kale içerisindeki pek çok sivil mimarlık örnekleridir.

İğneada

  • Karadeniz Sahili (İğneada)

İğneada; Kırklareli İli, Demirköy İlçesi’ne bağlı olup, Bulgaristan ile sınır oluşturmaktadır. Demirköy’e 25 Km., Kırklareli’ne 97 Km., Edirne’ye 165 KM. ve İstanbul’a 250 Km. mesafede bulunan İğneada, 40-50 mt. Genişliğinde ve yaklaşık 10 Km. uzunluğunda temiz bir kumsala sahiptir. Beldeye her yerden ulaşım, asfalt yol ile sağlanmaktadır.

Belde merkezinde 252 yatak kapasiteli 5 yıldızlı bir otel, Özel İdaye’ye ait bir motel, bazı kamu kuruluşlarının eğitim ve dinlenme tesisleri ile konutlar bulunmaktadır. Plaj çevresinde lokanta, çay bahçesi, WC gibi tesisler mevcuttur.

İğneada, özellikle yakın çevresinde bulunan çok sayıdaki I. Derece doğal sit alanları ile ilgi çekmektedir. Beldeye gelen turistlerin rahatça konaklayabileceği pansiyonlar mevcut olup, özel ilgi alanlarına göre zamanlarını değerlendirebilecekleri pek çok etkinlik imkanı bulunmaktadır.

Bunların bazılarını şöyle belirtebiliriz.

·         Karadeniz’in en güzel kıyılarından biri olan İğneada’da Haziran-Temmuz-Ağustos aylarında denize girmek için deniz suyu ve kumu oldukça uygundur.

·         İğneada kuş göç yolu üzerinde bulunduğundan kuş gözlemi için uygun imkanlar sağlamaktadır.

·         Muhteşem güzellikteki ormanlarında, orman içi dağ bisiklet turu, treking, yön bulma aktiviteleri, yapılabilmektedir.

·         Sahip olduğu üç ekosistem sayesinde bitki çeşitliliği gözlemi yapılabilir.

·         At ile gezinti imkânı bulunmaktadır.

·         Bölgede tarihi kalıntıların (Liman Feneri, Sislioba Kalesi, Hamdibey Kalesi, Gökyaka kalesi) ve deniz altındaki batıkların ziyareti mümkündür.

·         Yöresel yemeklerin yenebileceği yerler mevcuttur.

Kastros

  • Kastro

Kıyıköy’e 18 Km., Vize’ye 48 Km., Kırklareli’ne 85 Km. ve İstanbul’a 223 Km. mesafede yer alan Kastros plajları, 500 mt. Uzunluğunda, 200 mt. Genişliğinde bir alan kaplamaktadır. Denizi berrak, sahili ince kumlu ve yer yer kayalık bir yapıya sahiptir. Plajın kuzeyi ve güneyi ormanlarla kaplı olup, deniz suyu sıcaklığı Haziran ayında 20 ‘C, Ağustos ayında ise 26 ‘C dolayında olmaktadır. Plaj alanında çadırlı kamp, lokanta, büfe, WC, çay bahçesi, içme suyu gibi ihtiyaçlara cevap verecek tesisler bulunmaktadır.

 

Ormanların içinden gelip plaj içinden Karadeniz’e dökülen Bahçeköy Deresi’nde kayıklarla orman içine kadar geziler düzenlenmektedir. Kıyıköy Kasabası ile Tekirdağ İli sınırları arasında kalan Kastros Koyu’ndan Karadeniz’e dökülen Bahçeköy Deresi, İstanbul-Kırklareli İl sınırını oluşturur. Bahçeköy Deresi’nin Karadeniz’e döküldüğü yerde bir lagün gölü oluşmuştur.

Trakya’nın doğal olarak yetişen tek karaçam ormanlarına sahip alandır. Orman eko sistemi ve başta karaca olmak üzere çeşitli hayvan ve bitki türlerinin yaşadığı eşsiz bir tabiat parçası özelliği göstermektedir. Karaçam, Macar Meşesi, Sapsız Meşe, Saplı Meşe, Doğu Gürgeni, Kara Gürgen, Dişbudak, Kayın, Akçaağaç, Ihlamur, Kızılağaç alandaki başlıca ağaç türlerini oluşturur. Kumsalında nadir türlerden Kum Zambağı bulunmaktadır. Çiçek açtığında güzel kokusuyla insanı adeta büyülemektedir. Sahada; karaca, yaban domuzu, kurt, çakal, sansar, tilki, porsuk, tavşan bulunmaktadır. Ayrıca Akdeniz Foku’nun yaşamasın elverişli doğal özelliğe sahiptir.

Bunların dışında Bulgaristan sınırı yakınlarında bulunan Beğendik sahili ile İğneada-Kıyıköy arasında kalan Panayır İskelesi sahili de geniş bir alana yayılan temiz kumu ile sakin bir sahil şeridi oluşturmaktadır. Beğendik sahiline karayolu ile gitme imkanı bulunmaktadır. Panayır İskelesi sahiline karayolu ile gitme imkanı bulunmamaktadır.